Caritas cahier 14: Vele brillen, één verhaal

 

Caritas Cahier 14 - mei 2014

Vele brillen, één verhaal. Christelijke identiteit en inspiratie anno 2015.

Onder de titel Vele brillen, één verhaal vond op 11 oktober 2014 in Leuven een studiedag plaats. Op de studiedag werd gereflecteerd over de christelijke identiteit en inspiratie van zorgvoorzieningen. We stonden samen stil bij de vraag óf deze identiteit nog relevant is en hoe ze dan juist inspiratie kan bieden.

Via tien workshops werd de gelegenheid geboden om kennis te maken en in dialoog te gaan met hoe zorgorganisaties hun identiteit benoemen en gestalte geven. Volgende aspecten kwamen daarbij aan bod: zin en onzin van identiteitsverklaringen, bouwen aan een waardenvolle cultuur, het werken met verhalen en symbolen, de implementatie van een visie, omgaan met interne en externe pluraliteit, organisatie-ethiek, hoe de vertaling van identiteit faciliteren en beleidskeuzes en leiderschap gebaseerd op een visie.

De verschillende workshopbegeleiders krijgen in het Cahier een plaats, zodat de publicatie meteen in de praktijk bruikbaar wordt. Ook de inleidende lezing van Dr. Erik Sengers werd, samen met de reflectie die professor Guido Van Heeswijck maakte op basis van de studiedag, opgenomen in het Caritas Cahier.